Přírodní produkty jsou prospěšné pro lidské zdraví a jejich výrobou a koupí podporujeme zároveň lepší životní prostředí
 

Kampylobakterióza

a) Charakteristika : akutní bakteriální střevní onemocnění, průjem, horečka, bolesti břicha, nauzea, zvracení

b) Stanovení diagnózy : mikrobiologické vyšetření stolice nemocného na bakterii Campylobacter jejuni, Campylobacter coli,Campylobacter foetus

c) Zdroj nákazy : hospodářská zvířata, včetně domácích ptáků, koček, nejčastější výskyt nákazy je drůbež

d) Inkubační doba : 2 - 7 dní

e) Cesta přenosu nákazy : nedostatečně tepelně upravené maso, zvláště drůbež a prasata, kontakt s kontaminovanou drůbeží příp. prasaty,v obchodech, domácnostech. Používání stejných pracovních pomůcek (nože, prkénka, příbory, pracovní stoly) pro přípravu syrového masa. Společné uchovávání syrového masa se zeleninou. Agens přežívá i řadu týdnů ve zmrazených potravinách.

f) Léčba : vždy kontaktovat Vašeho lékaře.

Charakteristika druhu Campylobacter jejuni

Je považován za nejnebezpečnější potravinářský patogen od sedmdesátých let, neboť představuje téměř dvojnásobné množství infekčních onemocnění před salmonelou. Jedná se o závažný patogen u člověka, ale naprosto neškodný např. v trávicím traktu ptáků. Campylobacter coli se vyskytuje u prasat.  Z hlediska etiologie je Campylobacter spirální nebo zahnuté nespirálující G-tyčinky. Campylobacter produkuje dva toxiny:

enterotoxin a  cytotoxin

Požitím infikované potraviny bolesti břicha, průjem, horečka, zvracení přetrvávají u člověka až 10 dnů a jeho organismus velice oslabují.

contents ©2024 www.bionebe.cz | Standa-David.com