Přírodní produkty jsou prospěšné pro lidské zdraví a jejich výrobou a koupí podporujeme zároveň lepší životní prostředí

Sušené peruánské byliny, očistné kúry, osvěžovače vzduchu ...

Acai prášek sušený mletý plod 250 g 

Cena: Kč s DPH
Množství skladem:0

Açaí prášek sušený mletý plod 250 g

Nativní názvy: naidí

Používaná část rostliny: plod,kořen

 

Popis:

Doslova stovky druhů palem obvykle dominují vegetaci v podmáčených půdách pravidelně zaplavovaných oblastí deštného pralesa v Amazonii. V některých oblastech deštného pralesa bylo zaznamenáno až sedm tisíc palem na jednom akru. Čeleď palem (Arecaceae), s více než 1 200 druhy rozdělenými do 32 rodů, je jednou z nejužitečnějších čeledí rostlin a je obyvateli deštného pralesa široce používána. Palmy poskytují širokou škálu využitelných produktů, včetně potravy, nápoje, oleje na vaření, oblečení, stavebního materiálu, nářadí, zbraní a dalších věcí užitečných pro domácnost.

Palma Açaí je velmi častým druhem, je vysoká a štíhlá a dorůstá do výšky 15 až 25 m. Z jednoho semene a kořenového systému vyrůstá palma, která má průměrně 4 až 8 dobře vyvinutých kmínků (10 až 15 cm v průměru), z jednoho semene může však vyrůst až 25 samostatných výhonků. Palma má zpeřené listy, které vyrůstají z nápadné koruny načervenalé barvy. Rozvojem speciálních kořenových struktur zvaných pneumatophores je přizpůsobena k životu v periodicky zaplavovaných a podmáčených půdách. Vytváří samčí i samičí květy, které jsou poměrně malé a mají hnědou až fialovou barvu.

Na palmě Açaí rostou jedlé plody, které jsou uspořádané v trsech. Jsou kulaté, mají 1 až 2 cm v průměru, uvnitř je jedna velká pecka obklopená vláknitým pouzdrem a tenkým olejovým povlakem. Nezralé plody mají zelenou barvu, při dozrávání se jejich barva mění na tmavě purpurovou. Každý kmínek palmy vyprodukuje v průběhu roku obvykle čtyři až osm trsů ovoce, zralé plody jsou nejtěžší v období sucha (červenec až prosinec). Každý trs váží až 6 kg a jeden kmen palmy poskytuje v průměru 24 kg ovoce ročně. Ve svém přirozeném prostředí, ve stínu a šeru deštného pralesa, roste Açaí pomalu, přičemž často trvá 4 až 5 let, než začne plodit ovoce. Ovoce je velmi oblíbenou pochoutkou pro ptactvo a hlodavce a semena jsou dále šířena jejich trusem. Açaí roste v celé Amazonii, obzvláště převládá v brazilském státě Pará, je velmi běžně k nalezení v nížinných záplavových oblastech podél řek na severu Jižní Ameriky, kde tvoří rozlehlé lesy.

Açaí a další druhy rodu Euterpe jsou v Jižní Americe předmětem obchodního využití. Palmová srdíčka, konzumovaná po celém světě jako zelenina, jsou získána nařezáním palmy a odstraněním koruny, ve které se nalézá srdíčko. Srdíčka jsou měkké bělavé nezralé listy palmy vějířovitě se rozvíjející těsně nad očkem na kmeni. Ačkoliv palmová srdíčka nemají téměř žádnou výživnou hodnotu, bývala hlavní potravou, na níž si místní obyvatelé pochutnávali po celé generace, a pro mnoho států z oblasti deštných pralesů se stala ekonomickým zdrojem a vývozním artiklem. Největšími dovozci palmových srdíček je Francie, následována USA. V Amazonii funguje více než 120 registrovaných zpracovatelů palmových srdíček a řada menších neregistrovaných rodinných zpracovatelů, kteří prodávají svou úrodu větším společnostem, které mají v místě konzervárenský provoz. Původně pocházela většina komerční produkce palmových srdíček v Jižní Americe od 60. let z jiného druhu palmy, Euterpe edulis, která má pouze jeden kmen. (Přesto může jedna velká palma vynést až 25 kg palmových srdíček.) Vzhledem k tomu, že palma se musí pokácet, aby mohlo být palmové srdíčko vyjmuto, jejich bezhlavé nekoncepční těžení má za následek vážně zdecimovanou divokou populaci tohoto druhu palmy probíhající alarmujícím tempem.

Poté, co bylo vykáceno mnoho původních palmových hájů rodu Euterpe edulis, začala se využívat palma Açaí jako udržitelnější alternativa, protože produkuje mnoho kmínků. Na rozdíl od svého příbuzného, když je odříznut jeden z kmínků u palmy Açaí, na stejném kořenovém systému vyrostou opět další kmínky a navíc odřezání některých kmínků podporuje plodnost těch zbývajících. Palma Açaí (Euterpe oleracea) je nyní hlavním světovým zdrojem palmových srdíček. Přestože Açaí představuje udržitelnější alternativu, nezaručuje, že budou použity správné vytěžovací metody sklizně, aby bylo zajištěno přežití rostliny. Obrovské porosty palem Açaí jsou často nadměrně využívány a někdy jsou kvůli získání palmových srdíček dočista pokáceny i celé plantáže palem. V současné době je na mnoha místech v ústí řeky Amazonky nedostatek surovin v důsledku nadměrné sklizně a nedostatku trvale udržitelného hospodaření v rámci původních porostů; závody pro zpracování palmových srdíček v této oblasti jsou v provozu pouze 2 až 3 dny v týdnu.

Mnoho botaniků tvrdí, že sklizeň palmových srdíček jakéhokoli druhu palmy není dlouhodobě udržitelná, protože devadesát pět procent palmy je v průběhu tohoto procesu zničeno. Co může dobře zaručit přežití palmy Açaí je nový, rychle rostoucí a ziskový vývozní trh s ovocem palmy Açaí, který by v blízké budoucnosti mohl překonat zisky plynoucí ze sklizně palmových srdíček.

 

« zpět
contents ©2024 www.bionebe.cz | Standa-David.com