Sacha Inchi - panenský olej z Amazonie 250 ml - (čti:sača inči) známá též jako Inca Inchi. Amazonský keř, jehož semena obsahují až 89% nenasycených mastných kyselin. Semena se běžně užívají jako potravina a to jak vařená, tak pražená. V oblasti San Martín se připravují ze semen jídla s názvy inchicapi, lechona api nebo pururuca. Olej ze semen se užíval již od nepaměti.
Několik slov o nenasycených mastných kyselinách : Největší část tuků tvoří mastné kyseliny, z nichž nejdůležitější jsou tzv. esenciální mastné kyseliny, tedy kyseliny, které si organizmus nedokáže vytvořit sám. Tyto látky se účastní celé řady klíčových procesů v těle. Podle chemické charakteristiky rozeznáváme skupiny: omega-3 (kyselina alfa-linolenová, ALA) a omega-6 (kyselina gama-linolenová, GLA neboli linolová) a omega-9 (kyselina oleová).Nejvýznamnější skupinou pro lidské zdraví je skupina omega-3. Tyto kyseliny jsou velmi důležitou složkou prevence srdečně-cévních chorob. Mají schopnost bránit tvorbě krevních sraženin (trombů), které můžou být příčinou infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody, vedle toho mají protizánětlivý efekt v organismu a přijímané v dostatečném množství pomáhají v terapii autoimunitních onemocnění, jakými jsou Crohnova choroba, roztrušená skleróza, revmatoidní artritida a migrenózní stavy.
Dávkování: 1 polévková lžíce denně, lze přidat do salátů či dalších pokrmů, konzumuje se výhradně za studena.
Kontraindikace: Nejsou známé či popsané.
Složení: 250 ml panenského oleje (lat. Oleum ex semeni plukenetiae)
|