Přírodní produkty jsou prospěšné pro lidské zdraví a jejich výrobou a koupí podporujeme zároveň lepší životní prostředí

 V záložce ZAJÍMAVOSTI bychom rádi všem trochu přiblížily informace, které s BIO velmi úzce souvisí. Hlubší pohled na kvalitu potravin - NEMOCI Z POTRAVIN. Jistě víte, že nákupem BIOpotravin v obrovské míře podporujete naše životní prostředí - biodiverzitu, kvalitu vody a vodních zdrojů a zejména zdraví hospodářských zvířat, volně žijících živočichů a lidí. Ač se leckdo podiví, všeobecně se tím snižují náklady na zdravotní péči zvířat a člověka. Čekárny u lékařů občas připomínají fronty na pokladnu v supermarketech - až si frontu vystojíme, tak za to také zaplatíme. Nákazy z potravin mohou vznikat v jakémkoli období. Zpravidla bývají nejzávažnější letní měsíce. My jsme pro Vás v jednotlivých záložkách připravily informace o nejčastějších nemocech z potravin (alimentárních nákaz). Alimentární nákazy jsou nákazy z potravin infekčního původu. Bývají často zmiňovány v souvislosti s konzumací rizikových potravin, jejich nevhodným skladováním nebo již při samotné výrobě. Požitím potravin kontaminovaných bakterií nebo bakteriálních toxinů z infikovaného zvířete či ovoce a zeleniny způsobují člověku problémy především v oblasti zažívacího traktu. Nedostatečná tepelná úprava jejich riziko nákazy mnohonásobně zvyšuje. Mezi prvotní příznaky patří horečka, bolesti břicha, průjem a zvracení. Takto vznikající alimentární  nákazy tak ohrožují člověka nejen na jeho zdraví, ale v mnoha případech i na jeho životě. Jsou známy tisíce rodů bakterií, které ohrožují trávicí trakt člověka. Vždy však z nich bývá jeden nejzávažnější tzv. reprezentativní. Je známo 2 500 druhů salmonel, avšak pouze jeden z nich je nejnebezpečnější.

Alimentární nákazy nás ohrožují,tak proč bychom měli konzumovat navíc ještě pesticidy (herbicidy, fungicidy, moluskocidy aj.), antibiotika, antikokcidika, hormony, umělá barviva nebo potraviny ozařovat a bělit? Připadá Vám toho málo? Možná některým stále ano a proto nad tím mávnou rukou...

Základem ekologického zemědělství je půda. Ekologičtí zemědělci mají použití výše uvedených podpůrných prostředků zakázáno a krmiva používají z vlastních zdrojů nebo z certifikovaných ploch. Vychovají tak hospodářské zvíře nebo vypěstují ovoce a zeleninu bez nutnosti použití těchto látek na kvalitnějších půdách. Připomeňme si jen potravinový koloběh:

                                půda ⇒  rostliny ⇒  zvířata ⇒  potraviny ⇒ zdraví lidí

   .........."Značka BIO není výmysl - značka BIO má smysl"..........

Dokonalost přírody a lehkomyslnost člověka. Tak bychom mohli charakterizovat vstup lidstva do 21. století v mnoha odvětvích. Výjimkou není právě ani potrava člověka. Člověk jako součást maximálního potravního řetězce musí v dnešní době čelit nejrůznějším bakteriálním a virovým onemocněním. Bakteriální infekce člověka mohou způsobit bakterie s podobnými vlastnostmi a příbuzností, jaké napadají zvířata a rostliny. Patří do stejných čeledí a rodů. Každý druh má ovšem jinou schopnost infekce u svého hostitele.Je třeba si uvědomit, že zvířata a rostliny sdílí s člověkem nejen životní prostředí, ale ve většině případů se pro člověka stávají i jeho potravou.Tělo člověka je osídleno velkým počtem mikroorganismů, z nichž nejvíce se jich nachází právě v tlustém střevě, kde hovoříme o tzv. střevní mikroflóře. Tyto mikroorganismy mohou být člověku prospěšné nebo škodlivé.Při současném stresovém způsobu života je nedostatek přirozené obranyschopnosti organismu stále větším problémem.Konzumace kontaminovaných potravin je hlavním způsobem přenosu nežádoucích mikrobů. Mezi potraviny s nejvyšším rizikem patří maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, zelenina a ovoce. Nebezpečí rozšíření nákazy od různých druhů mikrobů a jejich přenosu na člověka je velice často diskutováno. Informace o možné nákaze, frekvenci výskytu, množství bakterií, profylaxi a léčbě jsou pro lidstvo nezbytné.Bakterie začínají být odolné - rezistentní.Léky a postřiky na ně přestávají být vlivem častého používání neúčinné...

V záložkách níže jsou uvedené nejčastější alimentární nákazy a cesty jejich přenosu na člověka.Pokud si k nim přidáme umělé látky aj. "dobroty" obsažené v konvenčních potravinách možná vyvstane otázka:

                                              "A co zkusit raději BIO?" 

Escherichia coli
 
Infekční střevní kokcidiózy
 
Kampylobakterióza
 
Listerióza
 
Salmonelóza
 
Shigelóza (bacilární úplavice)
 
Stafylokoková enterotoxikáza
 
Fotografie
 

contents ©2017 www.bionebe.cz | Standa-David.com