Salmonelóza a) Charakteristika : akutní nebo chronická, bolesti v břiše, křeče, nevolnost, zvracení, průjem, horečka, odvodnění organismu b) Stanovení diagnózy : mikrobiologické vyšetření stolice a krve na bakterii Salmonella. Nejčastěji Salmonella enteriditis, Salmonella typhimurium, Salmonella infantis, stanovení protilátek c) Zdroj nákazy : potraviny pocházející z infikovaných zvířat, nedostatečná tepelná úprava potravin, syrová nebo polosyrová vejce d) Inkubační doba : 6-48 hodin e) Cesta přenosu nákazy : požití kontaminovaných potravin f) Léčba : Vždy kontaktovat Vašeho lékaře.Rychlé doporučení - rehydratační roztok (1 l převařené vody, 1 lžička mořské soli, 7 lžiček cukru), roztok je třeba podávat ½ l za 1 hodinu na dospělého jedince a ¼ l za 1 hodinu na dítě. Charakteristika Salmonella enteriditis, Salmonella typhimurium, Salmonella infantis Mikroorganismy rodu Salmonella jsou známy více než 120 let. Je to rod gramnegativních bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Oficiální kategorizace rodu Salmonella se dělí pouze na dva druhy: 1. Salmonella enterica 2. Salmonella bongori Většina významných salmonel náleží do druhu Salmonella enterica. Zde existuje více než 2 000 sérotypů. Většina vyvolává onemocnění zvířat. Sérová typizace patří k velice důležitým mikrobiologickým identifikačním metodám. Liší se převážně antigeny O a H. Jedná se o pohyblivé a rychle rostoucí bakterie v nenáročných podmínkách. Kromě salmonelózy způsobují tyto bakterie také břišní tyfus (Salmonella typhi) a paratyfus (Salmonella paratyphi A, Salmonella paratyphi B, Salmonella paratyphi C). Tyto infekční nemoci jsou spíše typické pro řadu rozvojových zemí. Tyfové toxiny poškozují i řadu dalších orgánů (kůže, ztráta vlasů) a mohou dlouho přetrvávat v trávicím ústrojí člověka a v životním prostředí, zejména ve vodě.
|