Stafylokoková enterotoxikóza a) Charakteristika: nevolnost, zvracení, křeče, vodnaté průjmy b) Stanovení diagnózy: mikrobiologické laboratorní vyšetření na bakterie Staphylococcus zpravidla Staphylococcus aureus ve stolici, zvratcích, hnisu z ran, včetně enterotoxinu v potravině. c) Zdroj nákazy: člověk, mající v nosohrtanu stafylokoka produkujícího enterotoxin, člověk s hnisavými ložisky popř. kráva s hnisavou mastitidou d) Inkubační doba: 1-6 hodin e) Cesta přenosu nákazy: požití potraviny kontaminované stafylokokem, který má dostatečnou teplotu k pomnožení. f) Léčba: Vždy kontaktovat Vašeho lékaře Charakteristika Staphylococcus aureus. Bakterie druhu Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) z čeledi Staphylococcaceae je grampozitivní, nespirálující a nepohyblivá o průměru cca 1 mm. Jejich uspořádání je do tvaru hroznů. Rod zahrnuje přes 30 druhů bakterií, z nichž je však většina nepatogenní a je součástí přirozené mikroflóry kůže a sliznic člověka i zvířat. Pro člověka jsou z hlediska patogenity významné dva: a) Staphylococcus aureus produkuje i řadu enzymů a toxinů způsobujících i jiná, velice závažná onemocnění (infekce kůže, sepse, arthritis). b) Staphylococcus epidermis vyskytující se na kůži a sliznicích.
|