Ananas
- Účinek protizánětlivý
Čerstvý ananas obsahuje mnoho cenných látek. Mezi nejdůležitější patří obsah biotinu, vitamínu B12, vitamínu E, minerálních látek, esenciální prvky a zejména enzymů, z nichž nejznámější je bromelain.
Bromelain je enzym štěpící bílkoviny na aminokyseliny a ničí ve střevech bakterie a parazity. Chcete-li konzumovat všechny cenné látky, včetně zázračného bromelainu, je nutné konzumovat ananas čerstvý a nikoli jako kompot. V kompotu nejsou tyto látky komplexně obsaženy a bromelain se z velké části rozkládá. Bromelain pomáhá při potížích s průjmy, odvádí škodliviny z organismu a je považován za likvidátora usazenin na stěnách cév, brání srážení krve.
Ananas konzumujeme nejlépe čerstvý a pouze zralé plody. Výborným doplňkem ranní snídaně je čerstvě vylisovaná šťáva z ananasu. Vata namočená v čerstvé šťávě z ananasu a přiložená na postižená místa pomáhá likvidovat „stařecké pigmentové skvrny“, které se mohou objevovat nejen na skrytých oblastech těla, ale zejména na viditelných místech jako je obličej nebo ruce.
Z ananasu se dá připravit mnoho pokrmů, nicméně je třeba myslet na to, že vlivem vyšších teplot cenné látky v ananasu mizí.
Ananas nekonzumujeme:
- V těhotenství
- Při potížích se zubní sklovinou
- Při vředové chorobě
- Při alergii na ananas
|