Celer
- účinek antimykotický a antibakteriální
Silice, které jsou v celeru obsaženy mají mnoho pozitivních vlastností. Vysoký podíl éterických olejů (terpeny) dávají celeru účinnou ochranu při jeho růstu. Odpuzují přírodní škůdce, bakterie a plísně. Těchto vlastností éterických olejů využívá i člověk. Celer rozpouští hleny, příznivě ovlivňuje vodní bilanci v našem organismu, likviduje plísně a bakterie ve střevech a pomáhá při poruchách trávicí soustavy. Při svém průchodu trávicí a vylučovací soustavou celer dezinfikuje sliznice. Z tohoto důvodu je velmi účinnou prevencí před záněty v ústech, nosohltanu, žaludku, ledvin a močových cest, kde eliminuje tvorbu ledvinových kaménků.
Celer obsahuje skupiny vitamínů řady B. Je proto vhodnou zeleninou zejména pro sportovce a všechny ty, kteří mají zvýšený výdej energie. Jeho účinky zůstávají zachovány zejména za syrova, kdy se používá celerová šťáva lisovaná za studena. Celerová šťáva odvodňuje a zbavuje organismus nadbytečné vody. Tím pomáhá přirozenou cestou snižovat váhu. Je vhodnou zeleninou pro lidi trpící cukrovkou. Konzumuje se bulva i nať.
|