Okurka
Okurky obsahují velké množství vody, což je vítané zejména v letních měsících, kdy organismus vodu potřebuje mnohem více. Jsou nízkokalorické a bohaté na minerální látky a stopové prvky. Důležité vitamíny obsažené v okurce jsou vitamín C, vitamín E a vitamíny řady B.
Zajímavou látkou, kterou obsahuje okurka je enzym zvaný erepsin, který se účastní štěpení bílkovin. Z tohoto důvodu se doporučuje okurkový salát k hlavním chodům obsahujících maso. Maso se lépe tráví, neucpává střeva a předchází se tak vzniku hnilobných bakterií ve střevech.
Lisované okurky a šťáva z nich pomáhá vyplavovat škodliviny z těla a předcházet otokům na nohou a rukou. Hodí se nejen jako výborná dieta ke zlepšení průchodnosti střev, ale mnozí okurky již vyzkoušeli i jako pleťovou masku, která pleť vyživuje a zároveň hydratuje.
Ideální jsou z vlastní zahrádky.
|