Avokádo
Ovoce s nejvyšším přirozeným obsahem tuku cca 15 %. Ovšem tuku zdravého, a to ve formě nenasycených mastných kyselin, vhodného pro všechny ty, kteří nemilují tuky živočišné. Kvůli obsahu manózy (speciální cukr - monosacharid), ač pro mnohé s podivem, hladinu cukru, na rozdíl od cukrů, které klasicky známe, naopak snižuje. Pro člověka to znamená dodání energie, aniž by se musel obávat o zvýšení hladiny cukru v krvi. To se jeví jako velmi vhodné pro lidi, kteří mají zvýšenou hladinu inzulinu. Monosacharid obsažený v avokádu hladinu inzulinu snižuje. Mimo manózy obsahuje avokádo také přírodní lecitin, který je důležitý pro nervovou soustavu a stopové množství mědi, kterou v přírodní formě uvítají naše červené krvinky.
Kdo avokádo již používá dobře ví, že rozkrojíme-li jej, je nutné jej ihned pokapat citrónem, aby nedošlo k okamžité oxidaci, cenné mastné kyseliny zůstaly zachovány a dužina uvnitř nám nezhnědla. Avokádo se hodí do zeleninových salátů, ale i pomazánka stojí za ochutnání. Stačí rozmačkat avokádovou dužinu, pokapat citrónem, lehce osolit a můžeme podávat jako předkrm či lehkou snídani s bagetou.
Pleťovou masku z AVOKÁDA používají zejména ženy. Důvodem je okamžité působení vitamínu E na vazivové tkáně a její prevence před účinkem volných radikálů.
Máte-li štěstí, z pecky může vyrůst celkem pěkně vysoká rostlinka
|