Přírodní produkty jsou prospěšné pro lidské zdraví a jejich výrobou a koupí podporujeme zároveň lepší životní prostředí

Jak si sami podporujeme osteoporózu a kazivost zubů

Pufr – velmi zvláštní slovo, které je známo zejména lidem zabývajících se chemií a pro běžného občana je to slovo téměř neznámé. V našem organismu však purfy hrají důležitou roli. Pufry nám v organismu regulují rovnováhu mezi kyselinami a zásadami, a jsou proto nazývány tlumivými roztoky. V našem organismu mají pufry roli převážně jednostrannou, protože nám regulují především překyselený organismus. Pufry na sebe sice váží také zásadotvorné látky, nicméně nežádoucí agresivní kyseliny v našem organismu hrají oproti zásadotvorným látkám dominantní roli. Tato dominantní role kyselin v organismu způsobuje nejen degenerativní procesy vnitřních orgánů, ale zároveň také problémy s kostmi, zuby nebo přispívá tvorbě celulitidy.

Zajímavý koloběh

Velkým zásobníkem pufrů je vazivo a pojivové tkáně. Vazivo a pojivové tkáně propojují vnitřní orgány a kosti v našem těle, kde navíc všude proudí krev. Jestliže v organismu převládají kyseliny, pufry v krvi odvádí kyseliny do vaziva a pojivových tkání. Pokud jsou však zásoby pufrů i ve vazivu vyčerpány, přestává se zde přenášet kyslík a vstřebávat živiny. Dochází tím k narušení metabolismu v organismu a buňky našeho těla odumírají. Životně důležité látky, které buňky produkují a enzymy, které se zúčastňují biochemických procesů v našem těle, z tohoto důvodu chybí. Opačným směrem nemohou přes cévní řečiště odcházet zpět zplodiny z odumírajících buněk a tyto zplodiny prosakují zpět vazivem, které je propojeno s důležitými vnitřními orgány a kostmi v našem organismu. Dochází tak k překyseleným vnitřním orgánům, zejména játrům a ledvinám. Vazivo plné zplodin a kyselin jednoduše přestává plnit svou funkci. Ve vazivu navíc vznikají stále nové a mladé buňky, které se přes nánosy zplodin a převahu kyselin nemohou dostat na povrch a další orgán – kůže, už není tak pevná. Enzymy, které naše tělo nutně potřebuje k látkové přeměně v organismu, chybí, protože odumírající buňky enzymy neprodukují a mladé buňky se nemohou mezi zplodinami prodrat. Systém funkce pufrů začíná v organismu selhávat, chybí důležité enzymy a vzniká přebytek kyselin. Převaha vodíkových kationtů (H+) takto způsobuje latentní překyselení (acidózu) celého organismu. Dochází k narušení acidobazické rovnováhy - jednoho z vnitřních přirozených koloběhů v organismu.

Z výše uvedeného vyplývá, že organismus si pufry vyrábí sám a funguje tak zcela bez našeho přičinění. Kyseliny v organismu vznikají stejně přirozenou cestou jako pufry, zejména jako odpad při látkové výměně. Chybnou stravou však našemu organismu zvyšujeme příjem kyselinotvorných látek natolik, že výrobu a regeneraci pufrů už náš organismus sám nezvládá. Většina nabízených potravin je navíc kyselinotvorných. Zajímavé je, že např. sladké limonády jsou silně kyselinotvorné. Sníme-li např. jeden rohlík s taveným sýrem, k tomu jeden jogurt a zapijeme-li to 0,33 l sladké limonády, dostane náš organismus doslova kyselinotvorný šok! V tento moment náš organismus sám ví, že musí nastoupit práce pufru. Ovšem budeme-li tento druh svačiny opakovat denně, dočkáme se za čas určitě latentního překyselení organismu a tolik nevítané osteoporózy kostí, protože rezervy pufrů jsou skryté v kostech a zubech - ve vápníku *. Byl to jen příklad svačiny. A co teprve takový oběd či večeře? Chceme-li si v jídle dopřávat to, co nám chutná a co máme rádi, měli bychom vědět, jak jídlo správně kombinovat a vliv nežádoucích kyselin umět neutralizovat. Jídlo však není matematická rovnice, kde bychom měli neustále počítat, kolik kyselosti má ta či ona ryba, a tak bychom se spíše měli naučit několik vhodných triků, jak jídlo správně zkombinovat.

* Budeme-li mít snahu do překyseleného organismu (převaha iontů H+) vápník dodávat v podobě tablet, dočkáme se zanášení organismu solemi kyselin, protože reakcí vápníku a kyseliny vzniká sůl. Vápník se doporučuje dodávat do vyváženého organismu, aby nedocházelo k usazování vápenátých solí v cévních stěnách a v životně důležitých orgánech. Zásadité prostředí v našem organismu (převaha iontů OH-) se vyskytuje mnohem méně častěji než prostředí kyselé, ale také organismu neprospívá. Oproti překyselenému organismu jde však spíše o výjimky. Z toho plyne, že nejlepší pro dodávání vápníku v tabletách je rovnovážný stav kyselin a zásad. Více ZDE

Co se hodí zařadit do jídelníčku pravidelně?

-          Do hlavního chodu zařadit zejména brambory
-          K snídani čerstvé zeleninové a ovocné šťávy
-          Zeleninový salát ke každému jídlu
-          Pití bylinných a zelených čajů
-          Ke kyselinotvorným těstovinám vždy čerstvé byliny
-          Ke svačině nakonec jablko, hrušku, broskev nebo přímo sušené ovoce
-          Domácí zeleninové polévky
-          Užití kvalitních olejů při vaření
-          Čerstvé byliny
-          Med

Čeho se vyvarovat?

-          Tavené sýry
-          Uzeniny

Čeho se někteří nechceme vzdát, ale pozor na převahu kyselin?

-          jogurty
-          tvarohy
-          tvrdé sýry
-          mléko
-          všechno pečivo (i celozrnné)
-          těstoviny (i celozrnné) a luštěniny
-          rýže a obiloviny
-          ořechy
-          máslo i margarín
-          jakékoli maso a ryby

Co je neutrální?

-          Voda
-          Kefír
-          Slabá káva a ovocné čaje
-          Kvalitní olivový olej

Budeme-li umět kombinovat jednotlivé složky potravin, nemusíme se obávat latentního překyselení, můžeme si v podstatě dopřát "cokoli" a pufrový systém v našem těle nebude nucen brát rezervy z kostí a zubů. Zvykneme-li např. naše dítě od prvních krůčků navíc na vyváženou domácí nepřesolenou a nepřeslazenou stravu, poroste nám sice internetová generace, ale ne generace, která bude mít překyselený organismus už na základní škole, chrup ve špatném stavu, alergie a různá onemocnění. Vždyť už před mnoha lety Hippokrates prohlásil: „Zdraví hledej ve výživě“.

Výrobky pro neutralizaci kyselého prostředí najdete ZDE

30.1.2012

 

contents ©2024 www.bionebe.cz | Standa-David.com